cvasileiou ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brixham (UK)
Το προφίλ μου

Σελίδες

    Κεντρική σελίδα α΄) ΟΙ ΚΑΡΥΕΣ. KARYES β΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ γ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. δ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ε΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ζ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ η΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ θ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ι') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ κ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. λ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ. μ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΛΑΛΟΥ ν') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ. ξ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ο') ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ π') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ ρ') ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ σ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ τ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΝΕΝΟΥ. υ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ φ΄) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ ω΄) Η ΓΕΝΝΗΣΗ, Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ

Αρχείο θεμάτων


ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

 ΣΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ. 

   Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ.

 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ.ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΟΣΙΟ ΓΕΡΟΝΤΙΟ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ.Η Ι. ΜΟΝΗ ΑΥΤΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΑΝΝΗΣ. ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΟΜΩΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ. ΤΟΤΕ Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΟΙΚΗΣΑΝ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΟΠΟΥ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ,ΕΚΤΙΣΑΝ ΚΑΛΥΒΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ. ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ.Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ 1680 ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Γ΄ΒΑΡΔΑΛΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝ,ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΤΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓ.ΑΝΝΗΣ.

  ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΤΑΝ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΕΛΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΔΩΡΗΣΕΙ ΔΥΟ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΚΕΛΛΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ Η ΔΑΝΙΗΛ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΔΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟ ΑΓΙΟ ΑΥΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ. ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΕ. ΤΟ 1752 ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΦΙΛΟΘΕΟ ΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΡΙΑΚΟ.

  ΑΓΙΟΙ: ΠΛΗΘΩΣ ΑΓΙΩΝ ,ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΕΔΩ, ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ 16 ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ. Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ. ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΡΗΤΩΡ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΓ. ΑΝΝΑ, ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ,ΣΑΒΒΑΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΝΗΦΩΝ, ΟΙ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΚΟΣΜΑΣ, ΛΟΥΚΑΣ, ΙΛΑΡΙΩΝ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΔΑΒΙΔ, ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΖΗΣΑΝ ΕΔΩ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΠΑΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ.

    ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ , ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ 8 ΚΑΛΥΒΙΑ.Σ΄ΑΥΤΗΝ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΕΝΤΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΗΤΩΡ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΠΙΟΣ Ο ΛΑΝΔΟΣ Ο ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ <<ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ>>. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΑΓ. ΑΝΝΑ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΤΙΤΟΡΑΣ ΤΗΣ Ι. Μ . ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΑΚΡΥΓΕΝΗΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ, ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΗΣ.


Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ ( ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ).

   Η ΣΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΜΑΞΙΜΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΗ.Ο ΟΣΙΟΣ ΕΖΗΣΕ ΤΟΝ ΙΔ΄ΑΙΩΝΑ.ΕΚΤΙΖΕ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΚΑΛΥΒΕΣ,ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΑΙΓΕ. ΗΘΕΛΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΝA ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ Η ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. TO KYΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΚΤΙΣΘΗΚΕ ΤΟ 1745 ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΚΑΚΙΟΥ, ΠΑΠΑ-ΙΩΝΑ, ΤΟΝ ΣΥΓΡΑΦΕΑ ΤΩΝ ΒΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΜΕΡΤΥΡΩΝ ΤΟ 1759, ΕΝΩ Η ΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ ΤΟΝ ΘΡΑΚΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ .Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ.

ΑΓΙΟΙ:ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΜΑΞΙΜΟ , ΑΔΩ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: Ο ΟΣΙΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΛΙΤΖΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 23 ΕΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΟΥΡΒΙΑ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΥΝΙΤΖΑ. Ο ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1694. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΗΣ Ο ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΤΙΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ. Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ,ΑΡΕΤΗ, ΟΙ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΑΝ ΚΑΛΥΒΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ . ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΣΚΤΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ. ΑΝΕΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΣΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1730 ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΑΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΩΝ. Ο ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ ,ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΣΤΟ ΟΣΑΚΙ ΤΟ 1730. Ο ΑΓ. ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΒΑΣΑΝ. Ο ΟΣΙΟΣ ΝΕΙΛΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ(1760) ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΕΞ ΑΓΑΡΗΝΩΝ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ Ε΄ΣΤΑ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ.


Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

ΤΟ 1851 ΟΙ ΜΟΛΔΑΒΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΝΗΦΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΧΟΡΑΙΤΣΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ , ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΧΑΝ ΑΣΚΗΤΕΥΣΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΚΑ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ,ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΕΛΛΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ 1856 Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ Ο Ζ΄ΤΟ ΑΝΗΓΑΓΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΣΚΗΤΗ. Σ¶ΥΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΡΟΥΜΑΝΟΙ.  ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1857 ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1866. Σ¶ΥΤΟ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ, Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΣΙΟ ΤΟ 1863<< ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΗ ΟΥΤΟΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΥΡΕΘΗ ΜΙΑΝ ΠΡΩΙΑΝ Η ΕΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ.>>ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΓΙΝΕ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΤΗΣ 28ης ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1863/

ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ:ΤΕΜΑΧΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ,ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΜΟΔΕΣΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΧΕΙ 200 ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 5,000 ΕΝΤΥΠΑ ΒΙΒΛΙΑ.


   

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΤΕΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΠΡΟΣΙΤΑ ΜΕΡΗ ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΓ. ΑΝΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ 19 ΚΑΛΥΒΕΣ.ΕΔΩ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΔΑΝΙΗΛ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΠΝΕΥΝΑΤΙΚΟΣ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΣΕ ΑΠΟΤΟΜΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΡΦΑΛΩΜΕΝΕΣ 16 ΚΑΛΥΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΟΥΛΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΤΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,ΚΕΡΑΣΙΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ.

ΣΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.

Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ,ΣΕ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ ,ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΟΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΕΩΣ. ΣΩΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΠΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΤΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΘΩΝΙΑΔΑΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ , Ο ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ <<ΙΧΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ>>.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΙΠΝΜΕΝΕΣ.


Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.

Η ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΟΠΟΥ ΠΑΛΑΙΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΞΥΣΤΡΟΥ Η ΞΕΣΤΡΟΥ. Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ΄Ο ΠΑΤΕΛΑΡΟΣ(1651) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΤΙΜΑΤΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΝΤΩΝΙΟ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΜΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο Β΄(1761). Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΗ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΕΛΛΙΩΝ. ΤΟ  1842 ΑΓΟΡΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΙΣ ΡΩΣΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ,ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΗΤΟ. ΤΟ 1907 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1913 ΜΙΑ ΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΦΥΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ.Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΟΝΟΜΑ << ΟΥ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ (ΤΟΥ ΘΕΟΥ) ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ(ΤΟΥ ΘΕΟΥ)ΔΗΛΟΙ>>. ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓ ΑΝΡΕΟΥ. ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1913 Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΒΙΑΙΩΣ 833 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΡΩΣΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ. ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΗΡΕΜΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΙΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1913 ΣΥΝΙΣΤΑ <<ΙΝΑ ΜΗΔΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ(ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΩΝ ) ΕΠΑΝΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ.>> ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΠΕΡΙΟΡΗΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΡΑΚΜΗΤΗΣ . ΑΠΟ ΤΟ 1930 ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ. ΤΟ 1958 ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΟΙ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ. ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ. ΤΟ 1994 ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΘΡΟΝΙΣΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ.


    

ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΙΒΗΡΩΝ.

Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

Η ΙΒΗΡΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΣΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΚΗΤΗ <<ΜΑΓΟΥΛΑ>>,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΑΣΚΗΤΕΥΣΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΊΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Η ΣΚΗΤΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 13 ΚΑΛΥΒΕΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΤΟ 1779.

ΑΓΙΟΙ:ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΠΕΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ , Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ. ΑΛΛΟΙ ΑΣΚΗΤΕΥΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Ο ΑΚΑΚΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΝΩ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΣΚΗΤΕΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.


RSS Feed για αυτό το θέμα 5

markesia

ο/η markesia galinou έγραψε
στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 5:55 μμ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΑΠΟ ΤΙς ΕΚΔΟΣΕΙς ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΚΑΘΩς ΕΠΙΣΗς ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΙΣΙΟΥ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

jimanic

ο/η Δημητρός έγραψε
στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 6:56 μμ

καλησπέρα, έχω δει από κοντά τα μέρη αυτά, καλύτερα να πω έχω αισθανθεί δέος κάθε φορά που πηγαίνω...
Καλό απογευμα

avatar

ο/η ανώνυμος έγραψε
στις Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008 11:52 μμ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ.ΑΝΝΗΣ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

avatar

ο/η ΚΩΣΤΑΣ έγραψε
στις Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2008 9:09 μμ

Γειά σας ,

Πολυ ενδιαφέροντα πράγματα , για τις σκήτες του Αγίου όρους δεν τις έχω επισκεπτεί αλλά θα ήθελα πολύ να τις επισκεπτώ .

Ιδιαίτερα την Σκήτη της Αγίας ¶ννας έχω ακούσει πολλά πράγματα για αυτήν την και θέλω πολύ το 2009 να επισκεπτώ το ¶γιο Όρος και ιδιαίτερα αυτήν την Σκήτη .

Σας ευχαριστώ .

avatar

ο/η stella έγραψε
στις Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 4:31 μμ

geia sas, pws mporw na epioinwnhsw me to geronta ths monis tis agias annis kai pou mporo na brw to biblio ths agias;

sas euxaristw

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας εδώ

Αφήστε σχόλιο